marți, 2 decembrie 2008

imbratisari gratuite /:) :-/

Dap.... fu 1 decembrie si in toata lumea se realizeaza o actiune de genul free hugs.
Anul trecut am prins 1 decembrie in Paris si am vazut un grup de tineri cu pancarte pe care era scris "FREE HUGS" si se dadeau la imbratisat cu lumea. Tin minte ca toata actiunea se petrecea in Place de la Concorde, loc desul de circulat de turisti.
Eram io mai /:) si :-s ca ce-s cu ei, recunosc ca mi se pareau ciudati, cu toata actiunea lor, am inteles gestul ca fiind o modalitate de manifestare a luptei impotriva HIV- SIDA, pentru a arata deschiderea si intelegerea oamenilor ce sufera de aceasta boala, si ca nu trebuie sa-i marginalizam doar pentru ca sunt infestati cu HIV. Avand explicatia asta in minte, nu mi-am batut capul sa gasesc alte explicatii, cu atat mai mult cu cat stiam ca 1 decembrie e ziua internationala a luptei impotriva SIDA.
Dupa cum spuneam, oamenii care erau p-acolo mi s-au parut destul de ciudati cu manifestatia lor, dar nu atat incat sa-i judec in vreun fel.
Fu nevoie sa spun si povestea asta pentru a explica ce fu de fapt 1 decembrie 2008 pentru mine:).
Evident ziua nationala, cum toti romanii stiu, ca s-or facut 90 de ani de la marea unire si alte cele.
Zilele trecute am descoperit un site, ca de aflat de el aflasem pe la inceputul lui nov de la o pretina, si am vazut ca povesteau de campania free hugs.
http://www.lumebuna.ro/ se numeste site-ul si sunt exprimate mai multe idei si stari de bine, care fac sa creasca pozitivismul celor ce citesc.
Sambata cred ca am descoperit site-ul, in sensul ca m-am pus si am citit ce era pe el, am apucat sa si postez unele ganduri si unele bucurii pe care le manifest eu fatza de lume si fatza de cei pe care-i cunosc si-i am langa mine si alaturi de care ma bucur si ma inveselesc, si am inceput sa citesc despre campania free hugs, ca de unde a pornit, am vizionat si cateva filmulete pe youtube cu actiuni similare desfasurate in alte orase din tara si incepusem sa zic, ca bah, as incerca si eu chestia asta.
Aveam ceva treaba programata pentru luni, deci destul de greu sa le fac pe toate, asa ca am zis sa vorbesc totusi cu persoana care se ocupa de organizare din Brasov. Zis si facut. Am dat add si am incept sa aflu detalii despre eveniment, ca sa ma pun in tema cu ceea ce se intampla in Brasov si sa stiu daca sa particip sau nu, pentru ca inca imi era neclar ce voi face:).
Si dupa discutia avuta cu organizatoarea de la Brasov, nu eram foarte convinsa ca voi participa, asa ca am inceput sa-mi caut aliati alaturi de care sa-mi fac io curaj sa ma duc.
Am avut ceva esuari in partea asta, dar np, ca am trecut la corupt persoane >:). Asa se face ca l-am avut in derularea evenimentelor pe Victor (multzam >:D<) si cam atat. Am ajuns noi in Piata Sfatului mai devreme, noi pregatiti cu pancarte, home made :P, in sensul ca io duminica seara m-am pus sa-mi fac afisul, ca pana atunci nu gasisem timp, iar io, pe la ora 2 noaptea coloram de zor literele desenate pe carton:D. Inca am pus si un tricou la bataie....deci eram pregatita >:).
Cu sustinerea morala nu cred ca stateam f ok, insa am zis ca trebe domne sa incerc....ca nu mor daca incerc :P.
Dupa cum spuneam...eram in Piata Sfatului, insa nici urma de free hugger... eram cam :-s....numai ca pana la urma ne-am regasit #:-s.
eram cred vreo 10 persoane stranse langa fantana, unii dintre noi cu pancartele facute de acasa, altii asteptand unele facute la imprimanta....dar toti eram in asteptare....ca nu prea aveam tragere de inima sa pornim la atac, mai ales ca nu eram cu totii pregatiti, si oricum eram morcoviti de situatie ca noh...e destul de greu sa te pornesti intr-o astfel de initiativa cu tine insati/insuti (erau si baieti prezenti de aia pun si la masculin:P).
Pana la urma, mai cu greu ne pornim 3 dintre noi spre gura de iesire de pe Republicii, ca doar se stie ca la intrare in Piata Sfatului e mare aglomeratie, iar Str. Republicii era locul cel mai potrivit unei astfel de actiuni.
Eram io, Victor si inca un tip (sorry nu cred ca am retinut numele)- care avea experienta unei astfel de activitati asa ca ne-am infipt noi toti 3 la primire p Republicii. Eram unii langa altii, mai stingheri asa, ca inca nu aveam tupeu sa ne infigem- cel putin in cazul a 2 dintre noi;)).
Am zis sa ma trag pe partea cealalta a strazii, ca sa am mai multi "clienti" si chiar asa fu. Mi-am intrat repede in mana, am sarit peste sentimentul ala, initial, de disconfort si a mers totul ca pe roate.
Am avut un succes fraaaate si sorooooo. Nu ma asteptam, sincer:">.
Am imbratisat peste 100 de persoane, ca m-am infipt, ca unii erau mai reticenti si cum ii simteam ca ar fi vrut dar ca era aiurea pentru ei sa faca primul pas, cum ma infingeam io :P, cu succes bre, nu doar asa:).
Vreau sa spun ca prima tanti cu care mi-am inceput sesiunea de hugguiala fu doamna care vinde lozuri in plic la capat de Republicii :). Dupa mai multe imbratisari, au urmat si cei care vindeau tablouri, nenea care vindae popcorn- ca ne-a si potcovit cu 2 pungi de floricele, ca am si zis ca mai vin frate, cu masa moca...cum nu:P.
Am avut succes, desi eram cam :-s, ca poate lumea e rece si e cam aiurea cand deschizi bratele cuiva, in semn ca l-ai imbratisa si el/ ea te-ar refuza...si ma cam pasteau nelinistile :-s.
Fu totul suuper tare... am avut noroc de la 2 ani pana pe la 70 de ani:). Succes garantat :P.
Copiii sunt foarte receptivi la gesturile de afectivitate :).
Multi erau nedumeriti ca ce-i cu imbratisarile gratuite, le explicam ca dorim sa transmitem buna dispozitie, o stare de bine si un zambet pe chipul celor care ne intalneau de 1 decembrie.
Vreau sa spun ca au mai fost si provocari, in sensul ca pe unii oameni ii ginesti daca vor sau nu sa stea de vorba cu tine sau sa te bage in seama. Erau unii asa scortzoshi bre, parca erau scosi din cutia cu apret, iar satisfactia si bucuria mea fu ca i-am dezapretat :D.
Iar oameni cu incruntare pe chip zambeau si erau receptivi mesajului :).
Am dat si peste oameni care raspundeau (cum au invatat si ei saracii) ca ei au cu cine se imbratisa...pffff, dar si pentru ei ne bucuram ca zambesc si ca "au cu cine se imbratisa".
Am observat o chestie funny: sotiile isi trimiteau sotii la imbratisare....cred ca pe mai tarziu sa aiba cu ce le scoate ochii: "aaa, ca tii tu minte cand am fost pe Republicii, cum ai sarit sa te imbratisezi cu fatuca aia, mai tii minte, ai?:-w".
Stiu ca la un moment dat mai multi kinderi ne dadeau tarcoale, si erau ei mai rusinati, ca parca ar venit la o hugguiala moca, dar deh, nu prea-i tine, ca sunt baieti si nu e chiar ok sa arate gesturi de afectiune. Asta fu la inceput, ca dupa aia si-au dat drumul baietii, ca tin minte ca l-am auzit pe unul dintre ei cand spunea ca s-a imbratisat de 11 ori, cu cei care eram acolo:).
Dupa ce ne-au luat noua imbratisarile, au trecut la aparat, ca si ei doreau sa ofere gratuit imbratisari...nimic mai frumos decat o astfel de initiativa la care s-au alaturat si alti 2 imbratisati (multumim).
A fost foarte misto senzatia....8->.
Sunt atatea modalitati de a imbratisa pe cineva...dar noi niciodata nu suntem atenti cum imbratisam lumea, ca deh...daca ne vine, ne exprimam asa cum iese, nu ne modelam reactia in vreun fel.
Din experienta avut spun ca sunt atatea modalitati de imbratisare: au fost oameni, pe care nu-i cunosteam, dar care imbratisau atat de strans, sub forma afectiva, ca si cum eram copilul/sora/verisoara lor, o ruda apropiata de ei si de sufletul lor, si mai mult... la sfarsit zambeau :). Nimic mai placut si mai frumos, decat sa vezi bucurie si incantare pe chipurile lor, care initial priveau cu neincredere toata faza cu "Imbratisari Gratuite".
Clar am facut refill la bateriile mele de entuziasm.... a fost o senzatie atat de placuta, incat ma chinui sa nu o deformez prin maniera mea de a povesti cele intamplate.
A fost mult prea tare, as putea zice suuuper, insa incerc sa ma dezobisnuiesc de unele cuvinte, care au devenit ticuri verbale :D :">.
Am si cateva poze, le astept pe cele facute de colegii de hugguiala si sper sa nu uit, dar le voi pune link sa fie vizualizate:).
Pentru inceput imi plantez fatza plina de entuziasm, pancarta colorata in miez de noapte si bucuria din suflet pentru ceea ce am realizat.


Daca mi-ar fi spus cineva acum cateva zile ca o voi face, as fi zis "du-teeee bre d-acilea.....esti cu vacaaaa? :-/" Precis nu m-as fi abatut de la o astfel de replica:P.
Dar uite ca am participat si ca fu un succes total. Mi-ar fi placut sa-mi dea prin cap sa socotesc si eu imbratisarile luate/date, insa am fost prea prinsa de moment si nu stateam sa contabilizez ci sa raspund reactiei oamenilor care au ales sa-si deschida bratele unei persoane straine de existenta lor.
A fost o experienta inedita si molipsitoare cred ;)), pentru ca spre seara a trebuit sa ies la un suc (eram cu Nelutzu si nu-mi permiteam alcoooale:P) si mi-am intampinat prietenii cu aceeasi pancarta cu care am intampinat sute de oameni azi in oras:).
Am avut de asemenea succes, chiar daca nu toti stiau care e faza de eu tin afise ridicate in aer cu imbratisari gratuite:).
Aveam nevoie de o astfel de experienta, inedita, datatoare de putere, incredere, caldura interioara si entuziasm de a continua sa aducem zambete pe chipul oamenilor carora le ieseam in cale, ca nu pot zice ca imi ieseau ei in cale, ca ma mai infingeam si io;)). Ii gineam de la distanta ;)).
A fost foooarte tare, iar daca e nevoie, voi lua pancarta cu mine si o voi utiliza de fiecare data cand s-ar ivi un astfel de moment;).
Moooama ce stare de bine s-a instalat in interiorul meu, chiar daca nu sunt toate roz si la locul lor. Dar cel putin am reusit sa traiesc un astfel de moment si sa ma bucur ca am puterea si posibilitatea sa simt si sa ma fericesc in asa maniera.
Voi gata evocarea entuziasmului meu, in cuvinte, simtit azi printr-o sectiune completata si pe site-ul http://www.lumebuna.ro/ :
Multumesc celor care au facut posibila lipsa mea de a ma suci in a participa la acest eveniment.
Ma bucur ca am putut lua parte la aceasta manifestare, ca am cunoscut oameni noi, si ca am fost cuprinsa de un sentiment de bucurie interioara, de satisfactie si de senzatia aia ca esti plin pe interior, ca ceva e acolo si ca vibreaza.
Incerc sa exprim in cuvinte starea, dar e prea greu sa o pun in scris, cel mai bine se citeste din chipul incantat al celor pe care-i privesti....>:D<
Trebe sa inchid pravalia cu buna dispozitie, sau macar sa o trec pe inventar, ca e trecut de 3 dimineata si ar trebui sa mai bag si nani, sa pastrez si sa transmit acelasi entuziasm si good mood pe care le-am primit si simtit eu astazi :).
O zi faina si plina de implinire sufleteasca ;)
>:D<

2 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

cred ca ziua nationala ar trebui sa fie in orice clipa pentru noi. sa fim uniti, ca sa trecem pest necazuri. dar nici macar o singura zi pe an, de 1 decembie, nu reusim sa fim uniti...

mada spunea...

Nu stiu daca e corect spus ca nu reusim sa fim uniti...faptul ca ne-am strans, niste necunoscuti practic, intr-o astfel de activitate arata ca suntem uniti, si ca un sentiment ne-a legat- cel al bunei dispozitii si al pozitivismului. Daca nu s-ar politiza o zi nationala, si ar fi crosetata in simtiri si emotii propri, sunt convinsa ca ar exista aceeasi satisfactie, stare de bine si de implinire in fiecare dintre noi.
Pe langa imbratisari le-am urat un calduros la multi ani celor cu care am discutat, pentru ca era o zi importanta, o recunoastere adusa oamenilor care si-au sacrificat vietile in a apara o tara, si au luptat pentru un ideal, cel de unire deplina a Principatelor Romane.